A Facebook azt ígéri válassz csak a feltöltött videóid közül, vagy tölts fel egyet, majd némi konvertálás és voálá. Nos, nem egészen így működik a dolog. Egy-két dolgot nem árt tudni, ha nem akarsz levágott tetejű videót az oldalad fejlécében asztali gépen vagy levágott szélűt mobilon, ugyanis más a header videó mérete/képaránya asztali verzión, mint a mobil verzión. Konkrétabban: az asztali verzió képének alsó és felső része le van vágva.

Facebook header videó különbségek asztali gépen és mobilon

Mi is a header videó probléma valódi oka?

A mobil platform és a desktop közötti képaránykülönbség. Ha tehát egy normál 16:9 arányú HD videót töltesz fel, abból minden látszik mobilon, de asztali gépen a tartalom majd egyharmada eltűnik. A Facebook ugyan függőleges mozgatási lehetőséget biztosít az asztali verzión, de kicsi az esélye hogy egy ütős 16:9-es videóból ne maradna le valami – akár branding vagy marketing szempontból is – lényeges dolog, pl. felirat, grafika, fejek.

Ha komolyan gondolod és lényeges szerepe van a header-videónak Facebook-oldaladon, akkor ne a mázlira bízd, hogy mindkét platformon az jelenjen meg, amit akarsz, aminek hatása van.

Megoldás

Úgy kell elkészíteni a header videót, hogy mindkét képaránynak egyszerre megfeleljen. Mit is jelent ez pontosan? Olyan filmecskét kell kreálni, melynek mindkét kivágásban benne van a lényeg. Erre mutatok két profi módszert vagy inkább megközelítést. Nem vészes dolog, csak tervezést, átgondolást igényel egy alkalommal, mielőtt a videó elkészül.

#1 ha a mobil platformból indulsz ki

Facebook header videó mérete mobilon

Induljunk a mobil verzió felől, mert talán ez az egyszerűbb. A mobil platformokon a Facebook header-videó mérete 820×462 (full HD ekvivalens mérete 1920×1080), azaz tartja a szabványos 16:9 arányt, melyből az alábbi képen pirossal jelölt rész nem lesz látható desktopon. A videót tehát úgy kell összerakni, hogy a hasznos tartalom a szürke részben maradjon.

Figyelem! Senki ne kövesse el azt a hibát, hogy egyszerűen kitakarja ezeket a részeket header videójában (mint a 70-es, 80-as években a szélesvásznú filmek alját és tetejét a tévében) , hiszen a mobil verzión a teljes méret látszik.

#2 ha az asztali verzióból indulsz ki

Facebook header videó mérete aszali gépen

A Facebook asztali header-videó mérete 820×312 (full HD ekvivalens 1920×732), amit úgy kell elkészíteni, hogy a jobb és bal oldalon lévő, a képen pirossal jelölt részen ne legyen olyan tartalom, ami számít, mert a mobil verzió ezt levágja. Úgy kell leforgatni, beszerezni, komponálni a videó alkotóelemeit, hogy ezeken a területeken ne legyen releváns tartalom, mert csak a közöttük lévő szürke rész lesz látható mobilon.

Tippek (a zárójeles számok)

Bár a Facebook videók mérete 820 széles, mi inkább dolgozunk a szabványos full HD 1920×1080 mérettel. Ennek több oka van:

  1. a Facebook úgyis újrakonvertálja magának, és a full HD tartalomban elég tartalék van, hogy a konvertálás során ne vesszen sokat. Nem mindegy hogy egy 820×462 vagy 1920×1080 méretű videót konvertál újra a Facebook.
  2. ha pl. desktop szemléletű videó készül, amiből már eleve levágtunk alul felül és ennek csak a közepe fog látszani, ami az eredeti Facebook számokkal számolva is csak 556×312, ami egyáltalán nem mondható még HD-nek sem. Ha matematika full HD 1920×1080-ból indul a végeredmény még mindig 1300×732, ami picivel a HD felbontás fölött van.
  3. A vágó a megszokott környezetében tud dolgozni és könnyebb arányosítania is.

A felbontás azonban nem minden!

A minőség függ a videó bitrátájától, és a kódolás algoritmusától, de ebbe most ne menjünk bele. Mi ennél a felbontásnál 25 megabites, h264 kódolású, MP4, 25 vagy 50 képkockás videókat szoktunk javasolni és alkalmazni.