A dán NIMB.tv és a Lundfilm Aps Producer/Director Troels Lund dugta össze a fejét az ügyben, hogy lehetne a leginkább olasz filmekben előforduló pizzafutárkocsit 4K-s közvetítőkocsivá hekkelni.

A híres skandináv gazdaságos vagy esetünkben inkább minimalista „Den lille OB-vogn” (angolul The Tiny OB Van, magyarul talán „kicsi közvetítőkocsi”) egy háromkerekű Piaggio futármopedből épült. Ilyenekkel hasonló feladatkörben, beépítve mobilkávézóként üzemelve lehet találkozni. Közvetítőkocsiként mi is lehet at előnye ennek a méretnek? A gyártók szerint az, hogy szinte bármilyen esemény közelébe el lehet jutni vele, tipikus városi élő közvetítésre termett jármű.

4K közvetítőkocsi

Az OB-tricikli belseje tiszta fekete mágia. A Blackmagic Design szállította bele az ATEM Production Studio 4K keverőt, ami 8 kamerával/forrással birkózik meg. 3G, 4G és LAN csatlakozáson keresztül tud internetre közvetíteni akár full HD felbontásban. A direktor úr 46 collos LED tévés multiview képet tud nézni, miközben a klasszikus ATEM 1 M/E Production Panelt nyomkodhatja, tekergetheti. A HyperDeck Studio Pro SSD felelős a rögzítésért SD felbontástól egészen 4K-ig. Lejátszás irányba a Blackmagic UltraStudio 4K eszköze dolgozik. Így a felvétel közbeni le- és bejátszás is meg van oldva.

4K közvetítőkocsi

Az áramellátáshoz normál háztartási 240V-os csatlakotóval lehet csatlakozni, ami ebben az esetben pont elég és talán a rugalmasságot is növeli. Áramfejleszőről nincs szó, de lehet, hogy az nem is fér bele egy ekkorka méretű dobozba. Mindenesetre jól összerakták a mérnökök és a karosszérialakatosok a 4K Piaggio-t úgy, hogy a két fős mukaállomás klimatizálásáról sem kell gondoskodni.

És hogy használható-e? Persze. A Den lille OB-vogn a dán X-faktor válogatójában a táborban már dolgozik.