Sportágfejlesztés: Targetsprint

Targetsprint futás és lövészet

A targetsprint egy új sportlövész szakág, amelyben az erőnlét alapvetően meghatározza az eredményességet. A lövéssorozatok között a versenyzőknek középtávú szakaszokat, háromszor négyszáz métert kell lefutniuk. Leginkább tehát a sílövészetre hasonlít.

A Nemzetközi Sportlövőszövetség azzal a céllal hívta életre a targetsprintet, hogy megmozgassa a sportlövőket, ne álljanak végig egy helyben, egyben létrehozzon egy a nézők számára is látványosabb sportágat. A targetsprint 2013-ban mutatkozott be, és négyéves tesztidőszak után 2017-ben megrendezték az első világbajnokságát is.

Targetsprint futás és tízméteres lövészet

Akik Magyarországon elkezdték, nagyon nagy erőbedobással csinálják, és a hazai szövetség is támogatja a szakág fejlődését. A légpuskás sprint művelőinek többsége sportlövőkből, illetve a rokonsportágak képviselőiből áll. Egy-egy verseny a biatlonosok vagy akár az öttusázók felkészülését is jól szolgálhatja. Ahogy a sílövészetben, úgy a targetsprintben is az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy a futások után minél pontosabban kell lőni, különben sok időt veszít az illető.

Létfontosságú tehát, hogy a sportolók minél gyorsabban le tudják csökkenteni a pulzusszámukat, illetve lövés közben vissza tudják tartani a lélegzetüket, ami oxigénhiányos állapotban ugyebár nem olyan egyszerű.

A Nemzetközi Sportlövőszövetség eltökélt abban, hogy a target sprintből komoly versenyszámot csinál, és bár a szabályokon még van mit csiszolni, a sportág vezetői előbb-utóbb az olimpiai számok között szeretnék látni az új szakágat. Ez valószínűleg azzal is együtt jár majd, hogy a ma még inkább csak kiegészítő sportágként űzött targetsprintre egyre többen specializálódnak és tekintik majd fő szakáguknak.

Ezen a videón jól látszik a Büki Ádám és Büki Dávid által diktált tempó: